Skip to main content

Hľadáte recept na chutné a jednoduché zemiakové placky? Vyskúšajte obľúbený receptom a jeho variácie, ktoré môžete vyskúšať. Základné suroviny zostávajú rovnaké, ale môžete experimentovať s príchuťami a textúrou.

Suroviny (pre 4 osoby):

  • 1 kg zemiakov (na strúhanie)
  • 2 vajcia
  • 2-3 lyžice hladkej múky (podľa potreby)
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Ďalšie možnosti:

Pre pikantnejšiu chuť: Pridajte čerstvý alebo sušený chilli papričku.
Pre bohatšiu chuť: Použite zmes mletej papriky, rasce a koriandra.
Pre syrovú náplň: Pridajte nastrúhaný syr (napr. eidam, čedar) do cesta.
Pre zdravšiu variantu: Vyprážajte placky na kokosovom oleji alebo ich upečte v rúre.

Postup:

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Zmiešanie ingrediencií: Do misky so zemiakmi pridáme vajcia, múku, kyslú smotanu, cesnak, majoránku, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo husté cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme trochu múky.
  3. Vyprážanie: Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou nakladáme cesto na panvicu. Placky opekáme z oboch strán do zlatista.
  4. Servírovanie: Hotové placky scedíme na papierových utierkach a podávame s kyslou smotanou, tatárskou omáčkou alebo šalátom.

Tipy:

  • Aby placky neboli príliš mastné, vyprážajte ich na strednom ohni a po vybratí ich položte na papierové utierky.
  • Pre krajšie vyfarbenie môžete pridať do cesta štipku kurkumy.
  • Ak nemáte kyslú smotanu, môžete ju nahradiť jogurtom alebo tvarohom.

Variácie:

  • Zemiakové placky so syrom: Pred vyprážaním posypte placky strúhaným syrom.
  • Zemiakové placky s údeným: Pridajte do cesta niekoľko kúskov údeného mäsa alebo slaniny.
  • Zemiakové placky s bylinkami: Okrem majoránky môžete použiť aj iné bylinky podľa chuti, napríklad rozmarín, tymián alebo petržlenovú vňať.

Dobrú chuť!