Hľadáte recept na chutné a jednoduché zemiakové placky? Vyskúšajte obľúbený receptom a jeho variácie, ktoré môžete vyskúšať. Základné suroviny zostávajú rovnaké, ale môžete experimentovať s príchuťami a textúrou.
Suroviny (pre 4 osoby):
- 1 kg zemiakov (na strúhanie)
- 2 vajcia
- 2-3 lyžice hladkej múky (podľa potreby)
- 2 lyžice kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Rastlinný olej na vyprážanie
Ďalšie možnosti:
Pre pikantnejšiu chuť: Pridajte čerstvý alebo sušený chilli papričku.
Pre bohatšiu chuť: Použite zmes mletej papriky, rasce a koriandra.
Pre syrovú náplň: Pridajte nastrúhaný syr (napr. eidam, čedar) do cesta.
Pre zdravšiu variantu: Vyprážajte placky na kokosovom oleji alebo ich upečte v rúre.
Postup:
- Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Zmiešanie ingrediencií: Do misky so zemiakmi pridáme vajcia, múku, kyslú smotanu, cesnak, majoránku, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo husté cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme trochu múky.
- Vyprážanie: Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou nakladáme cesto na panvicu. Placky opekáme z oboch strán do zlatista.
- Servírovanie: Hotové placky scedíme na papierových utierkach a podávame s kyslou smotanou, tatárskou omáčkou alebo šalátom.
Tipy:
- Aby placky neboli príliš mastné, vyprážajte ich na strednom ohni a po vybratí ich položte na papierové utierky.
- Pre krajšie vyfarbenie môžete pridať do cesta štipku kurkumy.
- Ak nemáte kyslú smotanu, môžete ju nahradiť jogurtom alebo tvarohom.
Variácie:
- Zemiakové placky so syrom: Pred vyprážaním posypte placky strúhaným syrom.
- Zemiakové placky s údeným: Pridajte do cesta niekoľko kúskov údeného mäsa alebo slaniny.
- Zemiakové placky s bylinkami: Okrem majoránky môžete použiť aj iné bylinky podľa chuti, napríklad rozmarín, tymián alebo petržlenovú vňať.
Dobrú chuť!