Skip to main content

Jablkový koláč je klasický dezert, ktorý je ideálny na jesenné a zimné mesiace. Je to jednoduchý a chutný koláč, ktorý si môžete pripraviť doma.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky múky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 šálky masla, roztopeného
  • 1/4 šálky studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 6-8 jabĺk, nakrájaných na plátky
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • štipku mletého muškátového orieška
  • 3-4 klinčeky
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce, rozšľahané
  • 1/4 šálky cukru na posypanie

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, roztopené maslo, nakrájané maslo, mlieko, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
  2. Vytvorte cesto a zabaľte ho do fólie. Nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
  3. Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na veľkosť formy na koláč.
  4. Vložte cesto do formy na koláč a vytvorte si okraje.
  5. Na cesto rozložte jablká.
  6. V miske zmiešajte cukor, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ.
  7. Posypte jablká zmesou cukru a korenia.
  8. V miske rozšľahajte vajce.
  9. Vajcom natrite okraje cesta.
  10. Posypte cesto cukrom.
  11. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút, kým nie je cesto zlatohnedé a jablká sú mäkké.
  12. Nechajte koláč vychladnúť na mriežke.
  13. Podávajte teplý alebo studený s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Jablkový koláč recept

Tipy:

  • Môžete použiť akékoľvek druhy jabĺk, ktoré máte k dispozícii.
  • Môžete pridať aj iné prísady, napríklad hrozienka, orechy alebo citrónovú kôru.