Jablkový koláč je klasický dezert, ktorý je ideálny na jesenné a zimné mesiace. Je to jednoduchý a chutný koláč, ktorý si môžete pripraviť doma.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky masla, roztopeného
- 1/4 šálky studeného masla, nakrájaného na kocky
- 1/4 šálky mlieka
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 6-8 jabĺk, nakrájaných na plátky
- 1/4 šálky cukru
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- štipku mletého muškátového orieška
- 3-4 klinčeky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce, rozšľahané
- 1/4 šálky cukru na posypanie
Postup:
- V miske zmiešajte múku, cukor, roztopené maslo, nakrájané maslo, mlieko, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
- Vytvorte cesto a zabaľte ho do fólie. Nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na veľkosť formy na koláč.
- Vložte cesto do formy na koláč a vytvorte si okraje.
- Na cesto rozložte jablká.
- V miske zmiešajte cukor, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ.
- Posypte jablká zmesou cukru a korenia.
- V miske rozšľahajte vajce.
- Vajcom natrite okraje cesta.
- Posypte cesto cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút, kým nie je cesto zlatohnedé a jablká sú mäkké.
- Nechajte koláč vychladnúť na mriežke.
- Podávajte teplý alebo studený s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Tipy:
- Môžete použiť akékoľvek druhy jabĺk, ktoré máte k dispozícii.
- Môžete pridať aj iné prísady, napríklad hrozienka, orechy alebo citrónovú kôru.