Tento recept na vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta je klasikou, ktorá poteší každého milovníka sladkého. Kombinácia chrumkavého cesta a jemného krému je jednoducho neodolateľná. V nasledujúcich riadkoch nájdete podrobný návod, ako si tieto lahodné zákusky pripraviť doma.
Potrebné suroviny:
- Pre cesto:
- 250 ml vody
- štipka soli
- 50 g masla
- 150 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- Pre cesto:
- Pre krém:
- 500 ml mlieka
- štipka soli
- 1 balíček zlatého klasu (krémový prášok)
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- pol kávovej lyžičky rumovej príchute (voliteľné)
- Pre krém:
- Na posypanie:
- práškový cukor
- vanilkový cukor
- Na posypanie:
Postup:
- Príprava cesta:
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vymastíme a vysypeme múkou.
- V hrnci zohrejeme vodu so soľou a maslom. Keď sa maslo rozpustí, pridáme múku a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto neodlepuje od dna hrnca.
- Cesto preložíme do misy a postupne zapracujeme vajcia. Cesto by malo byť hladké a lesklé.
- Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a vytlačíme na plech kolieska.
- Pečieme približne 20 minút pri 200 °C, potom znížime teplotu na 170 °C a dopečieme ďalších 5-7 minút.
- Necháme vychladnúť a potom prekrojíme na polovicu.
- Príprava cesta:
- Príprava krému:
- Mlieko s cukrom a soľou privedieme k varu. Zmiešame zlatý klas a vanilkový puding a za stáleho miešania vsypeme do vriaceho mlieka. Varíme za stáleho miešania, kým krém nezhustne.
- Horúci krém preložíme do misy, pridáme maslo a rumovú príchuť. Miešame, kým krém nevychladne a nezhustne.
- Príprava krému:
- Zloženie venčekov:
- Spodné časti venčekov naplníme krémom a prikryjeme vrchnou časťou.
- Hotové venčeky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.
- Zloženie venčekov:
Tipy:
- Vajcia: Vajcia pridávame postupne a vždy dobre zapracujeme do cesta.
- Pečenie: Doba pečenia sa môže mierne líšiť podľa rúry. Venčeky by mali byť zlatohnedé a chrumkavé.
- Krém: Ak nemáte radi rumovú príchuť, môžete ju vynechať alebo nahradiť inou príchuťou.
- Dekorácia: Venčeky môžete ozdobiť čerstvým ovocím, čokoládou alebo posýpkami.
Uloženie:
Hotové venčeky uchovávajte v chladničke. Najlepšie chutia čerstvé, ale vydržia aj niekoľko dní.