Skip to main content

Špagety Bolognese sú jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších jedál talianskej kuchyne. Táto bohatá a chuťovo výrazná omáčka z mletého mäsa, paradajok a zeleniny je dokonalým spoločníkom pre al dente špagety. Pripravte si doma túto klasiku a vychutnajte si jej autentickú chuť.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 mrkvy, nadrobno nakrájané
  • 2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
  • 2-3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 5-6 listov čerstvej bazalky alebo 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
  • 400 g konzervovaných paradajok nakrájaných na kocky
  • 500 g paradajkového pyré
  • 250 ml vody
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • 450 g mletého hovädzieho mäsa (chudé)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 450 g špagiet
  • Strúhaný parmezán na podávanie

Postup:

  1. Orestujte zeleninu: V hlbokej panvici alebo holandskom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a rozdrvený cesnak. Povarte na miernom ohni približne 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
  2. Opečte mleté mäso: Pridajte mleté hovädzie mäso do panvice a opečte ho do zlatista, pričom ho rozdrobte na menšie kúsky.
  3. Pripravte omáčku: Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, vodu, sušený oregano, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte.
  4. Varte omáčku: Prineste omáčku do varu, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou na miernom ohni 2,5-3 hodiny. Občas premiešajte.
  5. Uvarte špagety: Medzitým uvarte špagety v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale. Scedte a nechajte odkvapkať.
  6. Spojte omáčku a špagety: Zmiešajte uvarené špagety s hotovou Bolognese omáčkou.
  7. Podávajte: Podávajte horúce, posypané čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom.

Tipy:

  • Pre bohatšiu chuť môžete pridať do omáčky trochu červeného vína.
  • Ak máte radi huby, môžete ich pridať spolu so zeleninou.
  • Pre vegetariánsku verziu nahraďte mleté hovädzie mäso rastlinným mäsom.