Špagety Bolognese sú jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších jedál talianskej kuchyne. Táto bohatá a chuťovo výrazná omáčka z mletého mäsa, paradajok a zeleniny je dokonalým spoločníkom pre al dente špagety. Pripravte si doma túto klasiku a vychutnajte si jej autentickú chuť.
Potrebné ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 mrkvy, nadrobno nakrájané
- 2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
- 2-3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 5-6 listov čerstvej bazalky alebo 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
- 400 g konzervovaných paradajok nakrájaných na kocky
- 500 g paradajkového pyré
- 250 ml vody
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 450 g mletého hovädzieho mäsa (chudé)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 450 g špagiet
- Strúhaný parmezán na podávanie
Postup:
- Orestujte zeleninu: V hlbokej panvici alebo holandskom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a rozdrvený cesnak. Povarte na miernom ohni približne 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Opečte mleté mäso: Pridajte mleté hovädzie mäso do panvice a opečte ho do zlatista, pričom ho rozdrobte na menšie kúsky.
- Pripravte omáčku: Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, vodu, sušený oregano, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte.
- Varte omáčku: Prineste omáčku do varu, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou na miernom ohni 2,5-3 hodiny. Občas premiešajte.
- Uvarte špagety: Medzitým uvarte špagety v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale. Scedte a nechajte odkvapkať.
- Spojte omáčku a špagety: Zmiešajte uvarené špagety s hotovou Bolognese omáčkou.
- Podávajte: Podávajte horúce, posypané čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom.
Tipy:
- Pre bohatšiu chuť môžete pridať do omáčky trochu červeného vína.
- Ak máte radi huby, môžete ich pridať spolu so zeleninou.
- Pre vegetariánsku verziu nahraďte mleté hovädzie mäso rastlinným mäsom.