Guláš je tradičné maďarské jedlo, ktoré je obľúbené po celom svete. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré sa dá pripraviť z rôznych druhov mäsa. V tomto recepte použijeme bravčové mäso.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa nakrájaného na kocky
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 paprika nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané na kocky
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 liter bravčového vývaru
- 250 g zemiakov nakrájaných na kocky
- 100 g mrkvy nakrájanej na kocky
- 100 g zelených fazúľ
Postup:
- Na rozpálenom oleji opečte bravčové mäso do zlatohneda.
- Pridajte cibuľu, papriku a cesnak a opečte ich do mäkka.
- Pridajte bobkové listy, mletú papriku, mletú rascu, mletú soľ a mleté čierne korenie.
- Pridajte bravčový vývar a nechajte variť na miernom ohni asi 1 hodinu.
- Pridajte zemiaky, mrkvu a zelené fazuľky a varte ďalších 15 minút.
- Podávajte horúce s chlebom alebo knedľami.
Tipy:
- Môžete použiť aj iné druhy mäsa, napríklad hovädzie alebo kuracie.
- Môžete pridať aj iné prísady, napríklad huby, paradajky alebo fazuľky.
- Môžete guláš zahustiť múkou alebo smotanou.
Aký druh bravčového mäsa je vhodný na guláš?
Na guláš je najlepšie použiť bravčové mäso s vyšším obsahom tuku. Môžete použiť bravčové plece, bravčové stehno alebo bravčové rebrá.