Skip to main content

Ingrediencie:

Mäsové guľky:

  • 1 kg mletého mäsa (môžete použiť mix hovädzieho a bravčového)
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • ½ šálky strúhanky
  • ½ šálky mlieka
  • Soľ, čierne korenie, oregano, bazalka podľa chuti

Paradajková omáčka:

  • 1,6 l paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 2 mrkvy, nastrúhané
  • 2 stonky zeleru, nakrájané
  • 1 list bobkového listu
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL sušeného rozmarínu
  • 100 ml červeného vína (voliteľné)
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti

Ostatné:

  • 600 g špagiet
  • Strúhaný parmezán na posypanie
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsových guliek: V miske zmiešajte mleté mäso, parmezán, vajcia, cesnak, cibuľu, strúhanku, mlieko a korenie. Vypracujte homogénnu zmes a vytvarujte guľky.
  2. Opečenie guliek: Na rozohriatej panvici s olejom opečte guľky z každej strany dozlatista.
  3. Príprava omáčky: Na inej panvici orestujte cibuľu, mrkvu a zeler. Pridajte cesnak, bobkový list, tymian a rozmarín. Zalejte paradajkovým pretlakom, červeným vínom (ak používate) a dochuťte soľou a korením. Priveďte do varu a potom znížte teplotu a nechajte dusiť približne 30 minút.
  4. Pečenie: Predpečené guľky preložte do pekáča. Zalejte paradajkovou omáčkou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-40 minút, alebo kým nie sú mäkké.
  5. Cestoviny: Medzitým uvarte špagety podľa návodu.
  6. Podávanie: Uvarené špagety premiešajte s časťou omáčky. Na tanier navrstvite špagety, pridajte niekoľko mäsových guliek a polejte zvyšnou omáčkou. Posypte parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou.
Mäsové guľky
Mäsové guľky