Ingrediencie:
Mäsové guľky:
- 1 kg mletého mäsa (môžete použiť mix hovädzieho a bravčového)
- 2 PL strúhaného parmezánu
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- ½ šálky strúhanky
- ½ šálky mlieka
- Soľ, čierne korenie, oregano, bazalka podľa chuti
Paradajková omáčka:
- 1,6 l paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 stonky zeleru, nakrájané
- 1 list bobkového listu
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL sušeného rozmarínu
- 100 ml červeného vína (voliteľné)
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
Ostatné:
- 600 g špagiet
- Strúhaný parmezán na posypanie
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- Príprava mäsových guliek: V miske zmiešajte mleté mäso, parmezán, vajcia, cesnak, cibuľu, strúhanku, mlieko a korenie. Vypracujte homogénnu zmes a vytvarujte guľky.
- Opečenie guliek: Na rozohriatej panvici s olejom opečte guľky z každej strany dozlatista.
- Príprava omáčky: Na inej panvici orestujte cibuľu, mrkvu a zeler. Pridajte cesnak, bobkový list, tymian a rozmarín. Zalejte paradajkovým pretlakom, červeným vínom (ak používate) a dochuťte soľou a korením. Priveďte do varu a potom znížte teplotu a nechajte dusiť približne 30 minút.
- Pečenie: Predpečené guľky preložte do pekáča. Zalejte paradajkovou omáčkou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-40 minút, alebo kým nie sú mäkké.
- Cestoviny: Medzitým uvarte špagety podľa návodu.
- Podávanie: Uvarené špagety premiešajte s časťou omáčky. Na tanier navrstvite špagety, pridajte niekoľko mäsových guliek a polejte zvyšnou omáčkou. Posypte parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou.