Potrebné ingrediencie:
- 1 veľká Hokkaido tekvica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok (strúhaný)
- Čerstvý tymián alebo rozmarín (voliteľné)
- Podávame s chlebom
Postup:
- Príprava zeleniny: Hokkaido tekvicu ošúpeme, odstránime semienka a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno.
- Restujeme: Na olivovom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a krátko podusíme.
- Varíme: Pridáme nakrájanú tekvicu, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme do mäkka (približne 20-25 minút).
- Mixujeme: Uvarenú zmes rozmixujeme ponorným mixérom alebo v mixéri do hladka.
- Dochutíme: Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Polievku ešte krátko povaríme a podľa potreby doladíme dochutením.
- Podávame: Hotovú polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvým tymianom alebo rozmarínom. K polievke sa výborne hodí chlieb alebo krutóny.
Tipy:
- Sladkosť: Ak máte radi sladšiu polievku, môžete pridať trochu medu alebo javorového sirupu.
- Chuť: Pre výraznejšiu chuť môžete pridať aj štipku červeného korenia alebo kajenského korenia.
- Hustota: Ak chcete hustejšiu polievku, môžete pridať trochu zemiakového škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.
Prečo je tento recept lepší:
- Jednoduchý postup: Recept je ľahko sledovateľný a nevyžaduje žiadne zložité kuchárske techniky.
- Minimálne ingrediencie: Potrebné ingrediencie sú bežne dostupné v každej domácnosti.
- Variabilita: Recept je možné prispôsobiť vlastnej chuti pridaním rôznych bylín, korenín a ďalších prísad.
- Krémová konzistencia: Vďaka rozmixovaniu získate hladkú a krémovú polievku.