Skip to main content

Potrebné ingrediencie:

    • 1 veľká Hokkaido tekvica
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 liter zeleninového vývaru
    • 200 ml smotany na šľahanie
    • 2 lyžice olivového oleja
    • Soľ, čierne korenie podľa chuti
    • Muškátový oriešok (strúhaný)
    • Čerstvý tymián alebo rozmarín (voliteľné)
    • Podávame s chlebom

Postup:

    1. Príprava zeleniny: Hokkaido tekvicu ošúpeme, odstránime semienka a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno.
    2. Restujeme: Na olivovom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a krátko podusíme.
    3. Varíme: Pridáme nakrájanú tekvicu, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme do mäkka (približne 20-25 minút).
    4. Mixujeme: Uvarenú zmes rozmixujeme ponorným mixérom alebo v mixéri do hladka.
    5. Dochutíme: Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Polievku ešte krátko povaríme a podľa potreby doladíme dochutením.
    6. Podávame: Hotovú polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvým tymianom alebo rozmarínom. K polievke sa výborne hodí chlieb alebo krutóny.

Tipy:

    • Sladkosť: Ak máte radi sladšiu polievku, môžete pridať trochu medu alebo javorového sirupu.
    • Chuť: Pre výraznejšiu chuť môžete pridať aj štipku červeného korenia alebo kajenského korenia.
    • Hustota: Ak chcete hustejšiu polievku, môžete pridať trochu zemiakového škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.

Prečo je tento recept lepší:

    • Jednoduchý postup: Recept je ľahko sledovateľný a nevyžaduje žiadne zložité kuchárske techniky.
    • Minimálne ingrediencie: Potrebné ingrediencie sú bežne dostupné v každej domácnosti.
    • Variabilita: Recept je možné prispôsobiť vlastnej chuti pridaním rôznych bylín, korenín a ďalších prísad.
    • Krémová konzistencia: Vďaka rozmixovaniu získate hladkú a krémovú polievku.