Ingrediencie:
- 2 kg zemiakov
- 400 g údenej klobásy alebo slaniny (na kocky)
- 5 vajec
- 1 veľká cibuľa
- 100 g masla
- 200 g tvrdého syra (napr. čedar, eidam)
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 žĺtky
- 2 lyžice horčice
- Soľ, čierne korenie, celá rasca
- Mletá paprika
- Čerstvý tymian alebo rozmarín (voliteľné)
Postup:
- Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
- Základ zemiakov: Do vymastenej zapekacej misy poukladáme polovicu zemiakových koliesok. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku a rascu.
- Vrstvy: Na zemiaky poukladáme polovicu klobásy a slaniny, potom kolieska uvarených vajec a nakoniec zvyšok zemiakov. Opäť osolíme, okoreníme.
- Zálievka: Zmiešame smotanu, žĺtky, horčicu, soľ a korenie. Zalejeme zemiaky.
- Pečenie: Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40-50 minút, kým vrch nie je zlatý a chrumkavý.
- Dokončenie: Posypeme strúhaným syrom a zapečieme ešte niekoľko minút do zlatista.
Tipy:
- Mäso: Namiesto údenej klobásy môžete použiť špekáčky, slaninu alebo inú údeninu podľa chuti.
- Bylinky: Pridajte čerstvý tymian alebo rozmarín pre výraznejšiu chuť.
- Syr: Môžete použiť rôzne druhy syra, napríklad čedar, eidam, mozzarella alebo zmes syrov.
- Podávanie: Podávame horúce, ozdobené čerstvými bylinkami. Výborne chutí s kyslou kapustou alebo zeleninovým šalátom.