Skip to main content

Ingrediencie:

    • 2 kg zemiakov
    • 400 g údenej klobásy alebo slaniny (na kocky)
    • 5 vajec
    • 1 veľká cibuľa
    • 100 g masla
    • 200 g tvrdého syra (napr. čedar, eidam)
    • 250 ml smotany na šľahanie
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžice horčice
    • Soľ, čierne korenie, celá rasca
    • Mletá paprika
    • Čerstvý tymian alebo rozmarín (voliteľné)

Postup:

    1. Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
    2. Základ zemiakov: Do vymastenej zapekacej misy poukladáme polovicu zemiakových koliesok. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku a rascu.
    3. Vrstvy: Na zemiaky poukladáme polovicu klobásy a slaniny, potom kolieska uvarených vajec a nakoniec zvyšok zemiakov. Opäť osolíme, okoreníme.
    4. Zálievka: Zmiešame smotanu, žĺtky, horčicu, soľ a korenie. Zalejeme zemiaky.
    5. Pečenie: Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40-50 minút, kým vrch nie je zlatý a chrumkavý.
    6. Dokončenie: Posypeme strúhaným syrom a zapečieme ešte niekoľko minút do zlatista.

Tipy:

    • Mäso: Namiesto údenej klobásy môžete použiť špekáčky, slaninu alebo inú údeninu podľa chuti.
    • Bylinky: Pridajte čerstvý tymian alebo rozmarín pre výraznejšiu chuť.
    • Syr: Môžete použiť rôzne druhy syra, napríklad čedar, eidam, mozzarella alebo zmes syrov.
    • Podávanie: Podávame horúce, ozdobené čerstvými bylinkami. Výborne chutí s kyslou kapustou alebo zeleninovým šalátom.